Tuntuuko siltä, ettei sinulla ole aikaa koota kuvakirjaa viime kesän lomakuvista, lapsen ensimmäisestä vuodesta, hääjuhlasta tai ihan vain arjesta? Et ole pulman kanssa yksin. Entä jos kuitenkin raivaisit työlle aikaa? Se kannattaa – on aivan eri asia silmäillä kirjaa, joka on täynnä omia muistoja, kuin digitaalista kuvalistaa, joka sijaitsee tietokoneen uumenissa, levyllä tai pilvessä.
Ehkä muistat, että lanseerasimme viime vuonna kokonaan uuden kuvakirjavalikoiman? Olemme nyt koonneet sen tueksi yksinkertaisen ”koulun”, jonka avulla voi tutkia uutuuksiamme ja entistä laadukkaampia kuvakirjojamme.
Meidän kaikkien on helppoa keksiä syitä sille, miksi kuvakirjan tekemiseen ei ole aikaa. Se on totta – ylitettävänä on monta estettä ennen kuin kirjan kokoaminen voi alkaa. Juuri sen vuoksi olemme koonneet listan, jonka avulla esteet voi kiertää.
1. Valitse kuvat
Esteistä suurin on kuvien valinta, varsinkin, jos olet hyvää vauhtia kokoamassa ikiomaa digitaalista valokuvavuorta… Entä jos kuvavuoren kasvattamisen sijasta lataisit parhaat kuvat tietokoneellasi suoraan erillisiin kansioihin?
”Muista myös mobiililaitteissa, WhatsAppissa ja muissa sosiaalisissa medioissa olevat kuvat.”
Kun olet valmis aloittamaan kirjan kokoamisen, voit siirtää valitut kuvat omaan kansioon osoitteessa smartphoto.fi. Silloin kuvat ovat järjestelmässä valmiina, ja voit työstää kirjaa milloin vain ja missä vain.
2. Valitse kuvakirjan malli
Tarjolla on erilaisia ja eri kokoisia kuvakirjoja. Anna kuvien ohjata kirjan valintaa. Häät ovat kerran elämässä -tyyppinen tilaisuus, johon kannattaa satsata myös kirjaa tehtäessä. Suosittelemmekin häistä kertovaksi kuvakirjaksi XL-kuvakirjojamme, vieläpä niin, että luvat on tulostettu valokuvapaperitasoiselle premium-paperille.
”Voit valita kuvillesi kiiltävän tai mattapaperin.”
Jos kokoat kirjaa kesämuistoista, yksinkertaisempi kirja voi olla hyvä valinta. Ehkä valintasi silloin on suursuosikkimme L-kuvakirja vaakana?
3. Valitse lisävarusteita
Jos haluat kirjaasi hiukan ekstraa, sekin onnistuu. Valittavana on monia vaihtoehtoja ylellisestä sidonnasta erilaisiin paperi- ja kansivaihtoehtoihin.
3.1 Lay-flat-sidonta vs tavallinen sidonta
Olemme erityisen ylpeitä siitä, että kaikissa kovakantisissa kuvakirjoissamme käytetään suosittua lay-flat-sidontaa. Sen ansiosta kirjan molemmat puolet ovat avattuna litteät eivätkä sivut käänny itsestään.
Olemme parantaneet lay-flat-sidontaa niin, että nyt jokainen aukema muodostaa oman arkkinsa. Ratkaisun ansiosta sivujen väliin ei jää ”tyhjää” tilaa, mikä on erityisen tärkeää silloin, kun kuva täyttää koko aukeaman. Pehmeäkantisiin kuvakirjoihin voit valita joko liimasidonnan tai yksinkertaisemman spiraalisidonnan.
3.2 Valitse kansi ja design
Valittavanasi on useita kansivaihtoehtoja. Ensin kannattaa päättää, haluatko kirjaan kovat vai pehmeät kannet. Tässäkin kirjaan tulevat kuvat ovat hyvä ohjenuora. Pehmeä kansi on yksinkertaisempi ratkaisu ja maksaa siksi vähemmän. Halutessasi voit valita kuvan myös kirjan kanteen. Silloinkin valittavana on paljon malleja.
Kuvakannen lisäksi kirjaan voi valita mustan keinonahkaisen kannen tai pellavakannen. (M-kokoisen kuvakirjan saa vain personoidulla kannella.)
3.3 Valitse paperi
Kuvakirjaamme voi valita kolme erilaista paperityyppiä:
• Standardi paperi: 300g
• Matta paperi: 300g
• Kiiltävä paperi: 300g
Kuvakirja ohjelmassa valitset helposti paperityypin, työkalupalkista vasemmalta.
Nyt olet tehnyt kaikki tarvittavat valinnat. Jäljellä on työn hauskin vaihe – kuvakirjan suunnittelu ja kokoaminen.
Nyt olet tehnyt kaikki valinnat joten nyt puuttuu vain hauskin osa – luoda kuvakirja. Tästä kerromme enemmän smartphoton kuvakirjakoulun 2. osassa jonka löydät täältä.
Halutessasi tutustua lähemmin smartphoton kuvakirjoihin – klikkaa tästä!