Matkustaminen on ihana mutta ohimenevä ilo. Heti palattua reissun tapahtumat alkavat haihtua mielestä, ja töihin palatessa saa enää mutistua kollegoiden innokkaisiin lomakysymyksiin vastaukseksi jotain epämääräistä: Oli kivaa, tehtiin hauskoja juttuja ja ruoka oli hyvää. Se on sääli. Matkapäiväkirjan pitäminen on tästä syystä erinomaisen kannatettava idea. Siinä muistot säilyvät kaikkine yksityiskohtineen.
Ennen matkaa
Aloita matkapäiväkirjan pito jo ennen matkaa. Ota kuva matkalaukun pakkaamisesta ja kirjaa ylös tekemisiä ja tuntemuksia. Stressaatko matkavalmisteluja? Pitääkö ostaa uusi uima-asu? Taksi lentokentälle viideltä aamulla? Entä kenet saat kissanvahdiksi? Kaikki tavallisesta arkirutiinista poikkeava on kiinnostavaa.
Matkan aikanakin kannattaa kirjoittaa päiväkirjamaisia merkintöjä kiinnostavista vaikutelmista, hauskoista kommelluksista ja jopa vastoinkäymisistä. Mitättömältäkin tuntuvat asiat tuovat lisää elävyyttä muistoihin.
Lapsi matkassa
Jos matkassa on lapsia, värvää heidät ulkomaankirjeenvaihtajiksi. Lapset ovat loistavia reporttereja, sillä he panevat merkille kaiken ja tuovat uuden näkökulman tapahtumiin.
Varaa lapsille mukaan oma matkapäiväkirja, ja tee sen täyttämisestä jokailtainen ohjelmanumero. Tunnissa ehtii jo kirjoittaa ja piirtää paljon. Kirjoitustaidoton lapsikin voi osallistua. Pyydä lasta kertomaan päivästä omin sanoin, tee muistiinpanoja ja anna hänen ilmaista tunteensa tarroilla: tapahtuiko jotain hauskaa, tylsää, kiukuttavaa tai vaikka surullista.
Voit teettää ennen matkaa tarroja, joissa lapsen omat kasvot kuvastavat eri tunteita.
Sanele se…
Jos kirjoittaminen tuntuu vaivalloiselta, äänitä sen sijaan. Kerro kännykälle, mitä näet ympärilläsi, ja anna lasten sanoa sanansa väliin. Kotona voit sadepäivän puhteiksi kirjata nauhalta kohokohdat paperille ja palauttaa samalla matkamuistot tuoreina mieleen.
Kuvaa se…
Ystävät ovat nykyään melkein kuin mukana matkalla, kun jaamme kuviamme kaiken aikaa sosiaaliseen mediaan. Lomakuvat kannattaa silti tallentaa itsellemme myös muilla keinoin.
Valokuvakirjassa (lue vinkit blogitekstin lopusta!) kuvat säilyvät, vaikka kovalevy hajoaisi tai virus iskisi. Sitä paitsi kirjasta kuvia on kiva katsella läheisten kanssa – ihan oikeassa elämässä.
… Ja filmaa se
Liikkuvaan kuvaan tallentuu paljon sellaista, mitä ei mitenkään muuten pysty vangitsemaan. Ihmisten tapa olla ja liikkua, puheenparsi, lasten nauru, tyhmät vitsit ja unohtumattomat tapahtumat (kuten ensimmäinen onnistunut voltti uima-altaaseen). Muista tallentaa videoista varmuuskopiot ulkoiselle kovalevylle aina silloin tällöin.
Anna kamera tai kännykkä aina vaihteeksi lapsille, niin saat tallennettua muistot myös heidän perspektiivistään. Saatat saada aivan uudenlaisia kuvia ja huomata yksityiskohtia, jotka jäisivät muuten kokonaan näkemättä.
Matkapäiväkirjasta kuvakirjaksi
Tärkein työ on tehty, kun pidät matkalla päiväkirjaa ja tallennat muistoja tavalla tai toisella. Kun ne ovat tallessa, tarvitsee enää tuoda ne kauniisti esille. Smartphoton kuvakirjat ovat täydellinen tapa siihen. Onnistut, kun muistat nämä:
- Järjestys: Matkapäiväkirjassa aikajärjestys toimii parhaiten. Siten tapahtumat on helpointa palauttaa muistiin ja kertoa niistä kirjaa esitellessä.
- Jaottelu: Tee jokaisen päivän tai paikan alle oma osio, johon kokoat kuvia teemoittain: ruuat (loistavaa vai kamalaa), näkemäsi seinämaalaukset ja graffitit, tapaamasi eläinystävät (koira, pulu, sisilisko), pöhköimmät selfiet…
- Lapset: Varaa tilaa myös lasten hauskoille tokaisuille, matkakertomuksille ja tarroille. Lapsistakin on hauska muistella matkaa jälkikäteen.
- Liput ja laput: Valokuvakirja täydellistyy, kun liimaat siihen pääsylippuja, maisemakortteja ja lasten piirustuksia.
Matkapäiväkirja kultaa muistot, sillä sen sivuilla pienistä vastoinkäymisistäkin tulee pikantteja yksityiskohtia. Murtunut varvas? Puhjennut rengas? Ei haittaa, se on vain yksi uusi ja kiinnostava luku matkapäiväkirjaan!