Kevättalven luonto talteen

Kevättalven luonto talteen

Kauneimmat luontokuvat otetaan usein kevättalvisilla hangilla. Kuusen oksalla istuskeleva lintu tai lumesta painava metsä ovat suomalaista luontoa parhaimmillaan. Miksi et tallentaisi näitä hetkiä kameraan ja kansien väliin tai korteiksi?

Lumisia maisemia voi hyödyntää myös seuraavan joulun joululahjoissa. Lumikuvat kannattaa ottaa nyt. Sama pätee eri vuodenaikoja esittelevään kalenteriin: sitä on parasta alkaa kuvata heti, jotta kaikki vuodenajat tulevat mukaan.

smartphoto-blog-2-17-5

Valo on maisemakuvauksessa tärkeää

Maisema- ja luontokuvauksessa valo on kaikki kaikessa. Jos haluat kuvata kauniita postikorttimaisia kuvia, valitse ajankohta valo-olosuhteiden mukaan ja tarkkaile säätietoja. Hyvin kirkas sää ja pilvetön taivas ei ole aina paras kuvaushetki, sillä valo on silloin kova ja kontrastit valojen ja varjojen välillä hankalia. Kirkas valo voi loistaa hangen puhki, jolloin kuvassa näkyy vain valkoinen tasainen alue. Pilvet puolestaan näkyvät valkoisella hangella mustina läikkinä. Paras hetki lumihangilla kuvaamiseen onkin aamun sarastaessa, auringon laskiessa tai hieman harmaalla säällä. Myrsky ja myräkkä tuovat kuviin dramatiikkaa, ja kameralle saattaa ikuistua hienoja pilvimuodostelmia tai lumipyörteitä.

Huomioi kuvatessasi myös valon suunta. Mitä suoraan edestä tuleva valo tuo esiin? Jos valo tulisi alempaa ja toisesta suunnasta, erottuisivatko lumen muodot jäällä paremmin? Jos valo tulee kuvaajan takaa, on vaikea ottaa kuvia ilman kuvan keskelle lankeavaa varjokuvaa.

Hämärälläkin saa kauniita luontokuvia, mutta se vaatii vakaan käden tai järjestelmäkameralla kuvattaessa kamerajalustan. Kännykkäkamerat taas mittaavat valon tarkennettavasta kohdasta. Kovin pimeällä kännykällä otettu kuva menee usein pikselimössöksi. Kokeile tarkennusta maiseman valoisimpaan tai pimeimpään kohtaan. Näin valotus muuttuu huomattavasti.

smartphoto-blog-2-17-7

Seuraa akun kestävyyttä

Kylmässä kuvattaessa etenkin kännykän akun kestävyys on ongelma. Pitkillä retkillä matkalaturi on oiva apuväline, mutta jo kännykän säilyttäminen takin sisätaskussa pidentää huomattavasti akun kestävyyttä. Toiset puhelinmerkit kestävät pakkasta paremmin kuin toiset, ja myös akun ikä vaikuttaa.

Järjestelmäkameran linssi huurtuu kylmässä helposti, ja riskinä on, että kosteutta tiivistyy kameran sisäosiin. Siksi järjestelmäkameraa kannattaa kantaa omassa kantolaukussaan eikä laittaa sitä välillä esimerkiksi takin sisään lämpenemään. Järjestelmäkameroiden akut kestävät usein hyvin kylmiäkin olosuhteita. Kannattaa kuitenkin tarkistaa asia kameran käyttöohjeista.

smartphoto-blog-2-17-2

Teetä parhaat otokset kuviksi

Jos suunnittelet kalenterin tai isompien kuvien teettämistä, muista tarkistaa kuvien terävyys ja koko. Mitä isompana aiot kuvan painattaa, sitä terävämpi ja suurempi kuva saa olla.

Smartphoton suunnitteluohjelmaa käytettäessä ruudulle ilmestyy varoitus, jos kuva ei ole riittävän suuri. Asian huomaaminen vasta tässä vaiheessa voi kuitenkin harmittaa.  Smartphoton suurimpaan julisteeseen riittää pikselimääräksi 3500×2300. Pienempiin julisteisiin riittävät vähän pienemmätkin kuvat.

Onnistuneista luontokuvista saa tehtyä Smartphoton ohjelmilla lahjoja, kalentereita ja tauluja. Kortit tuottavat iloa pitkään, ja niitä voi käyttää niin pakettikortteina kuin tervehdyksinäkin. Taitekorteissa on paljon kokovaihtoehtoja.

Maisemakuvia voi käyttää myös käyntikortteihin. Pieneen korttiin kannattaa kuitenkin valita mieluummin jokin kiinnostava yksityiskohta kuin laaja maisemakuva.

Deluxe-seinäkalenterissa taidokkaat kuvat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Pienen valokuvanäyttelyn kotiin tai vaikka lähikahvilaan saa helposti aikaiseksi painattamalla kuvat trendikkäästi alu-julisteiksi.

Mukavia kuvaushetkiä luonnossa!

Teksti: Prisca Leclerc

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *