Itse tehdyt joululahjat ovat parhaita! Niiden ei tarvitse olla kovinkaan monimutkaisia vastaanottajaansa ilahduttaakseen. Ystäville, sukulaisille, lasten opettajille ja harrastusten ohjaajille voi lahjaksi purkittaa aimo annoksen hyvää mieltä pienellä vaivalla. Vai miltä kuulostaisi laventelikylpysuola tai purkillinen tuoksuvaa ja terveellistä granolaa?
Purkillinen täynnä hyvää mieltä ei tarvitse edes pakettia, mutta persoonallinen etiketti tai pakettikortti viimeistelee purkin lahjaksi. Purkkietiketit voi suunnitella täällä. Pullon tai purkin kylkeen voi teettää myös persoonallisen avaimenperän. Voit valita lahjalle suloiset pakettikortit tai jos mieluummin käärit lahjan paperiin, voit tilata paketointitarrat täältä.
Tässä viisi hauskaa ja näppärän nopeaa joululahjareseptiä. Lisää lahjaideoita löydät täältä.
Omena-inkiväärihillo
Maukas hillo, joka sopii niin juustojen, possupaistin kuin pipareidenkin kaveriksi.
(noin 1 litra valmista hilloa)
1 kg omenoita
tuoretta inkivääriä (2 rkl raastettuna)
¼ tl kardemummaa
1,5 dl vettä
5 dl hillosokeria
Laita hillopurkit kiehumaan runsaaseen veteen vähintään 15 minuutiksi juuri ennen niiden täyttämistä. Kuori omenat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori pala inkivääriä ja raasta sitä kahden ruokalusikallisen verran. Laita omenat, inkivääri ja kardemumma isoon kattilaan ja mittaa joukkoon vesi. Kiehauta omenia noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon hillosokeri ja keitä taas 10-15 minuuttia, kunnes hillo selvästi paksuuntuu. Kaada kuuma hillo kuumennettuihin hillopurkkeihin niin, että purkki täyttyy kokonaan ja sulje kansi mahdollisimman nopeasti. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Rauhoittava laventelikylpysuola
Rauhoittava ja tuoksuva laventelikylpysuola on ihana hemmottelulahja. Kun raaka-aineet ovat korkealaatuisia, tuntuu lahja entistä arvokkaammalta.
(noin 1 litra valmista kylpysuolaa)
8 dl kylpysuolaa (esimerkiksi Kuolleen meren kylpysuola, Ruohonjuuri.fi)
laventeliöljyä (Ruohonjuuri.fi)
1 dl kookosöljyä
1 dl kuivattuja laventelinkukkia (Ruohonjuuri.fi)
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Hieman pehmennyt kookosöljy ja laventeliöljy sekoitetaan ensin keskenään ja sitten loput ainekset mahdollisimman tasaiseksi seokseksi. Litrasta kylpysuolaa saat helposti 4-5 lahjapurkkia. Kylpysuolaa laitetaan kylpyveteen noin 1 dl.
Vaniljasokeri
(2 dl valmista vaniljasokeria)
2 dl sokeria
1 vaniljatanko
Viillä vaniljatanko auki pituussuunnassa. Vedä veitsen kärjellä siemenet ulos tangosta ja laita ne pienelle lautaselle. Ripottele päälle noin ruokalusikallinen sokeria ja pyörittele sokerin avulla sormella vaniljan siemenet irti toisistaan. Laita vaniljatanko purkkiin. Kaada 2 dl sokeria purkkiin ja lisää joukkoon sokeri-siemensekoitus. Sulje purkin kansi ja ravistele vanilja sokerin sekaan huolella. Sokeri maustuu vuorokaudessa tasaisesti ja sitten sokerin voi jakaa pieniin lahjapurkkeihin. Sokeri kerää itseensä hieman kosteutta vaniljasta, joten purkkeja kannattaa säännöllisesti hieman ravistella tai sekoittaa lusikalla. Jos haluat, valmista vaniljasokeri kokonaan luomutuotteista, tuo se lahjaan ylellisyyttä.
Granola
Granola on maukas ja terveellinen aamu- ja välipala. Granolan erottaa myslistä se, että granola on paahdettua ja kuiviin aineksiin on lisätty makea mausteliemi, joka saa ainesosat takertumaan toisiinsa herkullisiksi rapeiksi muruiksi.
(noin 1,5 litraa valmista granolaa)
Mausteliemi
2 dl vettä
1 dl intiaanisokeria
1 dl vaaleaa siirappia
2 tl kanelia
hyppysellinen suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
Kuivat aineet
1 l kaurahiutaleita
1 dl ruisleseitä
1 dl tattarirouhetta
0,5 dl seesaminsiemeniä (kuorimattomia)
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
1 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
0,5 dl kookoshiutaleita
Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Valmista mausteliemi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Älä anna kiehahtaa.
Mittaa sillä aikaa kuivat aineet suureen kulhoon. Kaada myös lämmin liemi kulhoon ja sekoita se ainesten joukkoon. Levitä seos tasaisesti leivinpaperille, uunipellille ja anna paahtua ja kuivua 30 minuuttia uunissa. Anna granolan jäähtyä ja kuivua pellillä ja murenna se sitten purkkiin.
Aineksia voi laittaa maun mukaan. Yhdelle uunipellille mahtuu noin 1,5 l mysliä.
Gluteenittoman granolan voi valmistaa gluteenittomista kaurahiutaleista tai käyttäen muita gluteenittomia tuotteita.
Voit halutessasi maustaa granolaa myös seuraavilla aineksilla:
Neljänviljan hiutaleilla
Saksanpähkinällä
Manteleilla
Piparkakkumausteella
Siitepölyhelmillä
Kuivatuilla mansikoilla
Sitruunasiirappi
Sitruunasiirappi on kirpeä herkku pannareiden tai pavlovan päälle, kakun mausteeksi sekä jäätelön kanssa nautittavaksi.
(noin 3 dl siirappia)
2 dl vettä
2-3 sitruunaa (1 dl sitruunamehua)
3 dl sokeria
Desinfioi lasipullot tai purkit keittämällä niitä 15 minuuttia runsaassa vedessä. Siirappi säilyy hyvin sen sokeripitoisuuden vuoksi.
Mittaa vesi, sitruunamehu ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Anna kiehua isoilla kuplilla, keskilämmöllä noin 7-8 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes siirappi on paksuuntunut, mutta ei ole vielä tummunut väriltään (tummana siirapista tulee kitkerää). Annostele siirappi kuumana pulloihin tai purkkeihin ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Iloisia hetkiä lahjavalmisteluiden parissa!